A család

 

A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feri papa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a legjobb tanár a szőlőben dolgozóknak, Feri, és a felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betölti. A kisebb testvér, Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, a kereskedelmet ő irányítja. A pincészetben a harmadik generáció, a négy lány- és az öt fiúunoka is besegít.

 

 

bujdoso_pinceszet_csalad

 

A birtok

 

A szőlőterületeink kétharmada fehér szőlő. Legfontosabb fajtáink a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztünk chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t is. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabernet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkozunk. Prémium borainkat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról neveztük el.

 

bujdoso_birtok

 

Vitorlázás

 

Feri papa a ‘70-es években szerezte meg a vitorláshajó-vezetői engedélyét, számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori „belkeres” flotta valamelyik vitorlásával. A család aztán egy klasszikus balatoni 25-ös jollét újított fel, és azt használta a ‘90-es évek elejéig. A fiúk, Zsiga és Feri a ‘80-as évektől annak a siófoki Mahart SE versenyzői voltak, ahol abban az időben a hazai vitorlázás olyan legendás alakja is hajózott, mint Szabó Imre „Pempő”. A 2011-ben hagyományteremtő céllal létrehozott Borász Regattát Feri kormányzásával nyerte meg a csapat, melyben Zsiga mellett Orsi húguk is részt vett. Emellett természetesen a Kékszalag állandó résztvevői, és tavasszal rendszeresen indulnak az Adrián egy regattán, valamint számos más vitorlásversenyen is.

 

560237_415561871873639_1952712173_n (1)

Pannónia

 


Megosztás: