bujdoso_havas_taj

Metszés minden időben

Az év eleje a legcsendesebb időszak minden pince életében. Ez igaz ránk is, de azért ezekben a hónapokban sem unatkozunk – metszünk, és emellett akad még bőven feladat.

Még tavaly a két ünnep között kóstoltuk végig a 2015-ös vöröseket, és ezek után döntöttünk, hogy csak a cabernet sauvignon megy új hordóba. Egy ideje kísérletezünk már a fával, eddig Kalinát használtunk, idén viszont – a pince életében először – logózott hordókat rendeltünk, ezúttal a Trusttól. Eddig azt látjuk, hogy a sauvignonnak és a merlot-nak a magyar tölgy áll a legjobban, a franc pedig a medium plusz pörkölésű amerikai tölgyben ízlett igazán.

Szépek a 2015-ös vörösborok, a merlot-t már ki is vettük a hordóból, acéltartályban egalizáljuk és házasítjuk, február végére a polcokon lesz, igazi gyümölcsbomba!

Azért a legtöbb munka most a szőlőbe hív, novemberben kezdtük a metszést. Gyakran kérdezik tőlem kóstolókon, hogy mi is a pontos célja a metszésnek. A szőlő kúszónövény, elfutna a világ végéig, ha nem reguláznánk. Az Irsai például nem tud felfelé nőni, legtöbbször oldalra megy, magától akár 4-5 méteres hajtásokat is növeszt. Mi persze azt szeretnénk, hogy az energiát ne a növekedésbe, hanem a fürtök nevelésébe fektesse, ezért is kell szabályoznunk.

A metszéssel állítjuk be a következő év termését, a rügyek számát. Tavaly szépen beértek a vesszők, egészségesek voltak, aminek a mostani nagy hidegben van jelentősége, mert a nem beérett vesszők könnyen elfagynának. A rügyszámmal tudjuk meghatározni a termésmennyiséget. Persze ez idővel változik, de mi 3-4 termőalappal dolgozunk, amin 5-5 rügyet hagyunk. Az apróbb fürtű fajtáknál többet hagyunk, míg a nagyobbaknál értelemszerűen kevesebbet.

A szüret után rendbe raktuk a támrendszert és a huzalokat, hogy az előmetsző gép könnyebben tudjon dolgozni. Nagyjából 400 ezer tőkénk van, ami durván 800 munkanapot jelent, ezért időben el kell kezdeni, 10-12 ember folyamatosan dolgozik ezen. Ha száraz az idő, akkor a hideg sem akadály, de ha hét közben esik, akkor sokszor hétvégén is dolgozunk, hogy bepótoljuk a lemaradást.

A meredek, nehezen megközelíthető részekkel kezdünk általában, mint például az Ibituba, Kislak és a Bánom-hegy. Minden szőlőmunkás a lakóhelyéhez közel eső részeken dolgozik, általában a végén fordul csak elő, hogy összeállnak egy-egy nagyobb csapatba. A metszést Feri papa irányítja, nagy türelme van, és jól átlátja a helyzetet. Folyamatosan felügyeli a munkát, nagyon aktív, napi kétszer mindenkihez kimegy, és a mai napig ő dolgozik a leggyorsabban. A legtöbbet viszont anyunál lehet tanulni, látszik, hogy tanította is a szőlőmunkákat: nagyon alaposan dolgozik, és jól magyarázza el, hogy mit miért vágunk le. A legjobb törzsmetszőink párban napi 1500 tőkét is megmetszenek, jövőre elektromos ollóra váltunk náluk, hogy még jobb körülményeket teremtsünk nekik.

Január a családi ünnepekről is szól nálunk, Feri papának a hónap végén, a mamának pedig februárban van a születésnapja. Ilyenkor összejön a család, mindenki szereti ezt a nyugodtabb időszakot, a mama fánkjairól nem is beszélve!

Bujdosó Ferenc


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.