fotó: Furmint Photo

Bemutattuk az idei BalatonBort

A BalatonBor létrehozásának ötlete Kardos Gábortól ered, a közösségi balatoni bormárka koncepciójának kidolgozásában, a grafika és a csomagolás kialakításában azonban sokat dolgoztunk együtt öten Bezerics Danival, Kardos Gáborral, Kovács Tamással és Laposa Bencével. Emlékszem, mennyi munkával, egyeztetéssel járt kitalálni, hogy milyen stílusú bor kerüljön a palackba, vagy hogy a gyakorlatban hogyan valósítható meg a sok pince számára az egységes csomagolás.

Személyesen azért is volt érdekes ez a folyamat, mert nálunk, a déli parton kevésbé elterjedt az olaszrizling, mint az északin. A BalatonBor is részévé vált annak az olaszrizling-forradalomnak, amelynek első borai számomra Bussayéktól és Horvátországból jöttek. E folyamat keretében az olaszrizling – a kékfrankoshoz hasonlóan – egy korábban kevésbé elismert szőlőfajtából előrelépett a közkedvelt, keresett borok közé.

Az egyre több izgalmas bor mellett azonban egy borász számára azok az évjáratok is komoly érvet jelentenek, mint 2010 vagy 2014, amikor bár sok más szőlőfajta elvérzett, az olaszrizling mégis korrektül, sőt az időjárás adottságait figyelembe véve kiemelkedően teljesített. Mindezen borok és tapasztalatok miatt határoztunk úgy, hogy a legjobb fekvésű területünkre, a Csirip-tetőre a rajnai rizling mellett olaszrizlinget is telepítünk.

fotó: Furmint Photo
fotó: Furmint Photo

Amikor a Balatoni Kör tagjaként arról döntöttünk, hogy a BalatonBor kizárólag olaszrizlingből készülhessen, egyetértettünk abban, hogy ha csak kis mértékben kerülne ehhez a nem túláradóan aromatikus fajtához más szőlő, például Irsai Olivér vagy sauvignon blanc, az olyan mértékben megváltoztatja a karakterét, hogy utána már nehéz lenne egységes borstílusként tekinteni rá. A Fiáth Attilával folytatott konzultáció és a nemzetközi borokkal való összehasonlító kóstolás is megerősített minket abban, hogy ha egy olyan közösségi, regionális bortípust szeretnénk létrehozni, amelyről egy bizonyos bor jut a fogyasztók eszébe, akkor egységes és szigorú játékszabályok szerint kell játszanunk.

Mindez pedig nemcsak a fajtára, hanem a borkészítésre is igaz. Így bár a szabályzat engedélyezi 15%-ban hordós érlelésű bor felhasználását, a tölgyfa hordóból származó aromák direkt nem jelenhetnek meg sem a bor illatában, sem az ízében. Kevesen is élnek ezzel a lehetőséggel – mi a Dél-Balatonról mindannyian kizárólag tartályban erjesztjük és érleljük a BalatonBorunkat, nem is véletlen, hogy jól szerepelünk a stílusra irányuló összehasonlító kóstolón.

Hogy azonban ne csak a BalatonBorról beszéljek, ami egyébként szerintem kötelező tartozék minden balatoni hajón, hadd büszkélkedjek el azzal, hogy nemrég értünk haza egy egyhetes adriai útról, ahol az Adria Sailing Business Cup vitorlásversenyén a mi csapatunk lett az első. Mindig kihívást jelent a tengeri vitorlázás – még akkor is, ha a Balaton is tud makrancos lenni, ha akar. Idén azonban különösen viharos volt az idő, korábban sosem fordult elő, hogy két olyan nap is lett volna a versenyen, amikor nem futhattunk ki a kikötőből, és több alkalommal azokon a napokon is, amikor ezt megtettük, nagyon oda kellett figyelnünk az erős szelek miatt a vitorlákra. Idén azonban nagy szerencsénk volt, hiszen Zsiga fia, Matyi az én csapatomhoz tartozott, az ő profizmusának és állóképességének nagy szerepe volt abban, hogy elhozzuk a kupát.

A BalatonBor megjelenésével lassan megnyitjuk az idei nyári szezont. Abban biztos vagyok, hogy idén is sok fröccsöt készítünk majd belőle, és reméljük, hogy szép nyár elé néz a szőlő és mi is.

Bujdosó Feri


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.