blog_oktober_szolo

Vége a szüretnek!

Szeptember elején jelentkeztünk utoljára, azóta pedig sokat dolgoztunk, hogy minden rendben menjen az idei szüretnél és szépek legyenek a 2016-os borok. Október 14-én a Bánom hegyen szedtük le az utolsó cabernet sauvignon fürtöket, és ezzel hivatalosan is vége lett az idei szüretnek.

Ugyan a gépi szedés az előkészületeknél több munkát igényel, – hiszen már ekkor le kell válogatni a másodtermést – de a kombájn nagyban megkönnyíti a munkánkat. Pontosan, szépen dolgozik, elégedettek vagyunk vele, ráadásul egyetlen műszaki hiba nélkül csinálta végig ezt a szüreti időszakot.

Igyekeztünk az esők előtt szedni a szőlőt, a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva inkább pár nappal korábban, mint esetleg túl későn. Ilyenkor már jobb nem lesz végeredmény, viszont esős időben hígulhat a cukortartalom, vékonyodik héj.

Szép, egészséges szőlőt tudtunk idén feldolgozni, a legtöbb tétel már ki is erjedt, arányos borok lesznek a 2016-osok. A korai fajták is élénkek, gyümölcsösek, míg az olaszrizling és a rajnai rizling szokás szerint megbízhatóan teljesít.

A rozék is hozzák a friss, üde karaktert, ha murciként is finomak voltak, akkor borként sem lesz ez másként. A vörösborok egy része még erjed, eddig bíztatóan alakulnak, de ezeknek több idejük van, amíg palackba kerülnek.

Persze nem csak a szüretről szóltak az elmúlt hetek, hiszen a kedvenc vitorlás versenyeink is ősszel vannak. A szőlőben zajló munkák tervezésénél ezért mindig ügyelünk a vitorlás verseny naptárra.

blog_oktober_kikoto
Fotó: Furmint Photo

Ilyenkor általában a klasszikus őszi időjárást élvezzük: a reggel friss, keleti széllel indul, ami kitart egészen délig vagy kettőig, teljesen csak estére csendesedik el. Idén az őszi versenynapokon azonban csak nem akart a nagy könyvhöz igazodni a természet, a Szüreti Regattán és a Siófoki Pempő Kupán is hol jött, hol hirtelen eltűnt a szél.

A Pempő Kupa nevét egy legendás vitorlázóról, Szabó Imre becenevéről kapta. Ez egy meghatározott útvonalon végighaladó verseny, amely 2015 óta Jordán Gábor Emlékfutammal is kiegészül. Ezt muszáj volt megnyernünk, és meg is nyertük, hiszen Jordán Gábor a kormányosunk, Balázs édesapja volt és Zsigával a mi szakvezetőnk gyerekkorunkban. Nem véletlen, hogy mindannyian Apukának hívtuk.

Régen találkoztunk már, ezért is várjuk a Bordói Novembert nagykóstolót. Négy bort, a Sirocco 2009-et, az Ibituba 2013-at, a Katamarán 2013-at és Farkastanya 2012-őt visszük. Találkozzunk ott, november 26-án!


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.