16602877_10208353967630966_3082986708188233038_n

Nagy Balatoni Pezsgő és Gyöngyöző Teszt márciusban

Március 11-én rendezik meg a II. Nagy Balatoni Pezsgő és Gyöngyöző Tesztet, amin a régió pincészeteinek pezsgő, habzó- és gyöngyözőborait lehet majd kóstolni, az érdeklődők pedig egy mesterkurzuson is részt vehetnek Fiáth Attila Master of Wine-jelölttel és Garamvári Vencel dél-balatoni borásszal.

10639437_967408786646278_2131047526211576098_n

A Balatonboglári borvidék számos szőlőfajtának ad otthont, így nehéz lenne egy vagy két fajtát külön kiemelni. Viszont több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzóborok készülnek nálunk. A lösztalaj miatt megmarad a borokban a gyümölcsösség, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom segít abban, hogy ne legyen perzselő forróság.

Ráadásul hagyománya is van a Dél-Balatonon a habzóboroknak. Még 1965-ben töltötték le itt az első gyöngyözőbort Magyarországon, mégpedig saszla szőlőfajtából, a borvidéken ezt a hagyományt pedig a jól ismert a BB folytatta aztán. A főleg pezsgőiről ismert Garamvári Szőlőbirtok mellé felzárkózott a borvidék, és évről évre egyre több borászat készített buborékos borokat. A márciusi kóstolón nemcsak a Dél-Balatonról, hanem az egész régióból lehet kóstolni. A világon megfigyelhető trendek is azt támasztják alá, hogy a fogyasztók keresik a gyümölcsös és könnyed habzó-, gyöngyözőborokat és pezsgőket, például az olasz prosecco iránti kereslet is folyamatosan nő az elmúlt években.

Fontos, hogy megkóstoljuk egymás borait, és tanulva az erényekből és a hibákból, kialakítsuk azt az origót, ami meghatározza, hogy milyen is legyen az ideális balatoni habzó. Már tavaly elkezdődött egy előremutató beszélgetés a borászok között. Ha tetszett egy bor, kifaggattuk a másikat, hogy hogyan készítette, ha kevésbé volt jó, akkor pedig megpróbáltunk közösen kitalálni, hogy mitől lehet majd jobb. Egyedül ez a közös szakmai munka lehet a fejlődés útja.

Hogy én mit várok egy habzóbortól? Legyen üde, friss, intenzíven gyümölcsös illatban és ízben is, apró és finom buborékokkal. Feri papa szerint „a pezsgőt azt vedeljük”, és hát ehhez bizony kell a gyümölcsösség… A mi két gyöngyözőborunk legújabb évjáratai is ezen a rendezvényen fognak debütálni. A 2016-os Zöld Irsai Olivér, sauvignon blanc és muscat lunel, míg az új Kék egyben szüretelt kétharmad rész pinot noir és egyharmad rész cabernet sauvignon házasítása.

Találkozzunk ott!


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.