bujdoso_blog_18januar_3_1140x500

Kóstolva indul az év

Hagyományosan a metszésről szól az év eleje, nálunk is így van ez – ha az idő engedi, akkor gőzerővel megy a munka. A legjobban dolgozó kollégánk idén kapott egy elektromos metszőollót, így mostantól akár napi 600 tőkével is végez. Ha beválik az új eszköz, akkor tovább bővítjük a metszőollóparkunkat.

A borászatban a tartályos házasítások után a palackozás van soron, a napokban készült el a sauvignon blanc, így mostantól a Csomó is az új címkéjével kerül a palackba, a következő pedig a Sirály lesz a sorban.

Még az ünnepek előtt az összes tartályt végigkóstoltuk Ferkó fiammal, aki egy elég sűrű vizsgaidőszakot rakott össze magának, ugyanis január 20-án már edzőtáborba utazik. December 31-én Beával és a másik borászpalánta fiammal, Bendivel Szemesen kóstoltuk a korábbi évjáratokat tartalmazó fahordók nagy részét. Ilyenkor vannak egyezményes jeleink, amivel a hordókat jelöljük meg, a legtöbbször elsőre eldől, hogy mi lesz az adott tétellel.

bujdoso_blog_18januar_2_1140x500

A 2015-ös szüretkor ideális pillanatban szedtük a cabernet franc-t, szép termés volt. Amikor a fajtát kóstoljuk, akkor a Farkastanya az etalon, amiben tartalmas, hosszú kortyot keresünk, megfelelő koncentráltság mellett. Ez javarészt a tőketerhelésnek is köszönhető, hiszen legfeljebb 1-1,5 kg van a tőkén. Ha a kóstoláskor nem találjuk a krémes, bársonyos karaktert, esetleg a savérzet vagy a tannin kicsit is kilóg, az a hordó nem kerül a Farkastanyába. Ezt rengeteg apró tényező befolyásolja, a hordó dongáitól a savösszetételéig. Maga a gyümölcsösség nem elég, hiszen minden borunkban azt próbáljuk hangsúlyozni, a Farkastanyánál azonban keresünk egy bizonyos, csak rá jellemző ízjegyet, ha ez megvan, akkor kerülhet a csúcstételbe. A teljes harmóniát fontosnak tartom e fajtabornál, amelyikből valamilyen apróság hiányzik, az majd házasításba kerül, és a hiányt a merlot vagy a cabernet sauvignon egészíti ki.

A huszonnégy hónap elteltével már látjuk, hogy a 2015-ös Farkastanya cabernet franc-ból tíz igazán szép hordónk van, vegyesen Trust és Kalina, főként első töltésűek. Amíg egy amerikai tölgyből készült hordóban gyorsabban elér egy bizonyos kerekséget a bor, addig a magyar tölgynél a második év végére áll össze igazán. A köztes időszakban alkalmanként nagy lehet az eltérés, erre érdemes figyelni. Kiválogattuk már a Siroccóhoz és a Katamaránhoz is a borokat. A franc-ok között kicsik a különbségek, szűk sávban mozognak, ebből az évből talán a merlot-t tartalmazó hordók között vannak a legnagyobb eltérések.

bujdoso_blog_18januar_1_1140x500

A 2015-ös vörösek jobban tetszenek, mint a 2013-asok, a franc koncentráltsága például nekem a 12-esekét idézi, és a legszebb merlot és sauvignon hordók is hozzák ezt a karaktert.

A téli tavaszban nagyokat sétálunk, kirándulunk a környéken. Bea nemrég elvégzett egy gombász szaktanfolyamot, azóta erre is figyelünk miközben túrázunk. Rengeteg most is még a gomba az erdőben, a téli fülőke, a júdásfüle és a kései laska is finom. Nemrég kirándultunk Bea gombászcsoportjával együtt Somogy legmagasabb csúcsára, a 316 méter magas Alman-tetőre, közben egész kosarakat szedtünk tele, Bea ebből készítette az őzgerinc mellé a gombaragut.


Bujdosó Feri


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.