bujdoso_blog_17szeptember_1_1140x500

Folyamatosan szüretelünk

Már augusztusban is sejtettük, hogy sok lesz a szüreti feladat, és ez be is bizonyosodott. Azzal, hogy a nagy melegben felgyorsult az érés, összecsúsztak a fajták, így szinte minden nap érkezik szőlő a pincébe.

Ilyen korai szüretkezdésre nem emlékszem. Úgy néz ki, szeptember közepére be is fejezzük a fehéreket, és lassan a késői érésű kék szőlők következnek. Most nincs megállás a szőlőben, éjjel-nappal szedjük, bejött a megérzésünk, most kamatozik az, hogy időben kezdtünk.

A szárazság az erre érzékenyebb fajtákat megviselte, a júliusi hőség főleg a zeniten és a veltelinin vehető észre. Ahol kevésbé víztartó a talaj, ott akár tőkénként is változott a termésmennyiség, így még Feri papa 50 éves tapasztalatával is nehéz volt belőni, hogy végül mennyi szőlőt szedünk.

bujdoso_blog_17szeptember_2_1140x500

Látszik az is, hogy a chardonnay és a sauvignon blanc miért lettek világfajták, ezek idén is megbízhatóan teljesítettek, a szélsőségek között is jól működnek. Ugyanez igaz a merlot-ra is. A kék szőlők is gyönyörűen alakulnak, nagy évjárat lehet az idei!

Hogy mi a legjobb a szüretben? A szőlő íze. Zamatgazdag az idei termés, ilyen sauvignon blanc és sárga muskotály talán még nem is volt. Nehéz a tökéletesen érett szőlő ízével versenyezni! Nálunk 70 cm-es alacsony kordonon vannak a fürtök, és a tőketerhelés sem magas, így a savakkal sincs gond, persze ehhez időben kellett szüretelni, a chardonnay és a szürkebarát is augusztus végi szedéssel lettek harmonikusak.

bujdoso_blog_17szeptember_4_1140x500

A hónap elején mutattuk be a Matróz sorozatunk új címkéit a sajtónak. Bár szerettük az előző verziót, mégis azt éreztük, hogy egy kis plusz vagányság még hiányzik. A tervezővel, Ipacs Gézával jól megértjük egymást, elsőre olyan terveket küldött, amelyek elnyerték a tetszésünket. Ezzel most az egész címkecsalád egységesebb megjelenést kap, amihez nagyban hozzájárul az új szín, a tengerészkék is. A 2017-es borok már ezzel a külsővel kerülnek a polcokra, reméljük, hogy a fogyasztók is annyira szeretik majd, mint mi.

A Budapest Borfesztivál a Várban sikeres volt, a gyerekek vették át a stafétát, Dana, Matyi és Ferkó beleálltak a feladatba, és ügyesek voltak. Sokan kóstoltak nálunk, a prémium borainkat kínáltuk, a Cirkáló és a Katamarán Rosé voltak a kedvencek.

Ha már a hajóknál tartunk, meg kell említeni, hogy szeptember elején magyar bajnokok lettünk a Pannóniával a cirkáló 70-es hajóosztályban. Büszkék vagyunk, mert sok munka volt ebben, a csapat is összecsiszolódott, ennek köszönhetjük a sikert. Idén a hét futamból négyet megnyertünk, így megérdemelten lettünk a legjobbak.


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.