fotó: Pintér Árpád

BalatonBor évjárat-premier

Belekóstolhattunk a Balaton régiós borbrandjének új évjáratába, Michelin csillagos falatkákkal és különleges zenei premierrel!

A 2016-os BalatonBorok budapesti bemutatója a borokon és az ilyenkor szokásos kóstoltatáson jóval túlmutatott. Az évjárathoz illő falatokat a Costes Downtown készítette, Lábas Viktória, a Margaret Island frontembere pedig a borászok számára is fontos modern hagyományőrzés jegyében adta elő kifejezetten erre az alkalomra komponált zenei meglepetését.

A Balaton borbrandjének új évjárata mellé kínáltak pár gondolatot a Budapest és Balaton brandek összehangolási lehetőségeiről a kettőt kiemelten kezelő új országmarketingben, amiről a rendezvényt megnyitó Főpolgármester helyettes asszony, Szalay-Bobrovniczky Alexandra beszélt. Kiemelte, hogy a főváros komplex márkaépítését csak erősíthetik olyan kiegészítő brandek mint a Sziget fesztivál vagy a BalatonBor. Fontos a hitelesség, hogy a borászok személyesen is képviselik a borukat és ezáltal még sikeresebb lehet az összefogásuk. A borhoz kínált kreációit bemutató Costes Downtown tulajdonosa, Gerendai Károly aláhúzta, hogy sokan fogalmaznak meg nagyívű elképzeléseket, de a BalatonBor esetében ez termékként is megvalósult.

fotó: Pintér Árpád
fotó: Pintér Árpád

A Margaret Island frontembere, a fonyódi Lábas Viktória meglepetésként egy zenei performansszal készült erre az alkalomra. Dalban mondta el, amit a balatoni borászok a hagyomány modern folytatásáról gondolnak: elkezdett énekelni egy boros-balatoni tematikájú népdalfüzért és fokozatosan eljutott közben egy mai dalig, saját slágerével fejezve be a performanszot.

Ezért lehet a BalatonBor jóval több egy (pontosabban idén 24) bornál. Egy régió szimbóluma, közösségi brandje és zászlóshajója, mely a balatoniak számára fontos értékeket közvetíti. Nemcsak az új évjárat 24 borából adtak tehát kóstolót az egyes BalatonBorok készítői, hanem a premier ízelítőt adott az itthon még szokatlanul új régiómarketingből, illetve az ezt megalapozó régiós identitásból és kultúrából is. Ennek jelentőségéről Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője beszélt, kiemelve, hogy a Balaton az a régió, amelyik mosolyt rajzol az ország arcára. Az új évjáratot Laposa Bence borász, a balatoni borászat és gasztronómia összefogásában úttörő szerepet betöltő egyesület elnöke mutatta be, kiemelve a minőségbiztosítás fontosságát, Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke pedig utalt arra, hogy miért fair trade közösségi termékről van szó és miért fontos a szőlőből élőknek a 130 forint feletti felvásárlási ár.

A borok mellé Lexa András és Pongrácz Péter, a Costes Downtown csapata kompinált falatokat. “Lekóstoltuk a borokat előre, és a bemutatón is úgy értékeltük, hogy a cékla és kecskesajt variációk, valamint a pácolt makréla jó választásnak bizonyultak a friss BalatonBorok mellé” – mondták.

Tehát az új évjárat bemutatója nem ért véget Pesten, nyitott borok és nyitott pincék hétvégékkel folytatódik, az egyre izgalmasabb tavaszi szezon jegyében. Így már nemcsak azért érdemes Balatonra menni, mert a tavaszi virágözönben a legszebb a tópart, hanem a borok és gasztronómiai programok miatt is.


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.