161019_bujdoso_038_1200x800

Ilyen volt 2016

Pár hete már a pincében pihen az idei termés, így lassan itt az ideje végiggondolni a 2016-os évünket.

Sajnos az igazi tél idén is elmaradt, korán megindult az élet, olyan szép idő volt februárban, hogy a mandula a hónap végére már el is virágzott. Innentől folyamatosan fejlődött a szőlő, április második felére már araszos hajtások voltak rajta.

Meglett a böjtje a gyors fejlődésnek, április 26-án éjszaka nagy fagy érkezett, ami jelentős károkat okozott a teljes borvidéken. Nálunk a kislaki Rekesz-dűlőben az Irsait és a Borszérű aljában a kékfrankost és szürkebarátot érintette leginkább. Később jelentkezett a hatása a Kokas-hegyen is, valószínűleg megfázott a növény, mert a fürtszám közel sem volt olyan, mint a korábbi években, ezt a chardonnay, a merlot és a szürkebarát is megsínylette.

Növényvédelmi szempontból is nehéz évnek bizonyult az idei, folyamatosan gombabetegségek ellen kellett védekezni, majd a melegben lisztharmatnyomást tapasztaltunk, amely főleg a kékfrankost, a chardonnay-t és az olaszrizlinget fenyegette. Hétről hétre 20-30 mm csapadék esett, ami a zöldségeskertnek tett jót, évek óta nem volt ilyen remek termés a veteményesünkben Beával, mint idén.

A júliusi jeget szerencsére megúsztuk, hozzánk csak a szélvihar ért el. Augusztus elején két csapadékosabb hetet is kaptunk, ez a korai fajtákat érintette érzékenyen, hiába volt augusztus második felében szép idő, a mustfok emelkedett, de a savtartalom lassabban csökkent. Az idei borokon ez észrevehető, élénkebb savkarakterűek, frissebbek.

161019_bujdoso_028_1200x800

A szüretet augusztus 24-én kezdtük az Irsaival, ügyelve a savakra, majd következett a királyleányka, ami nagyon szép, illatos, lendületes bort adott. Szép sorban jött a többi fajta is, volt nyüzsgés a feldolgozásnál! Igyekeztünk az esők előtt szedni, a korábbi évek tapasztalataiból okulva inkább pár nappal korábban, mint később.

A tavaly vásárolt szüretelőkombájn beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egyetlen műszaki hiba nélkül csinálta végig a szüretet. A gépi szüretnél az előkészítő munka kicsit több, alapos fürtválogatás előzi meg, hogy csak azt szüretelje, amit kell.

Szeptember 30-án már merlot-t vittünk a pincébe a Kokas-hegyről, végül október 14-én fejeztük be a Bánom-hegyen cabernet sauvignonnal a szezont. Kompakt szüret volt az idei, szerencsére nem húzódott el, így a vitorlázásra is volt lehetőség, a kedvenc versenyeink ilyenkor vannak, ezeket idén sem kellett kihagynunk.

A szüret végeztével elkezdtük a 2017-es telepítések előkészítését is, a Csirip-tetőre rajnai rizling, zenit és zöld veltelini kerül jövőre. Jól állunk a munkákkal, szurkolunk, hogy idén keményebb telünk legyen, ideje lenne, hogy a fagy megritkítsa a kártevőket!

Készülünk az újborokkal is, az üzletek polcain már találkozhattok a Mentőöv Roséval és a Kapitány Irsaival.


Megosztás:

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.